sunnuntai 18. syyskuuta 2011

1/3 Luva

Nolla on oikeastaan aika veikeä luku. Wikipedian mukaan:

Nollaa vastaavaa symbolia käyttivät ensimmäistä kertaa tiettävästi babylonialaiset osana lukujärjestelmäänsä jo 300-luvulla eaa. tai aiemmin. Sen käyttö oli kuitenkin melko harvinaista, ja yleensä nollan sijaan jätettiinkin vain tyhjä väli, mikä aiheutti usein sekaannuksia.

Antiikin kreikkalainen Ptolemaios käytti nollaa jo vuonna 130 osana kuusikymmenlukujärjestelmää. Muita lukuja hän merkitsi kreikkalaisilla kirjaimilla aikansa normaaliin tapaan. Ptolemaioksen nolla oli pieni ympyrä, jonka päälle oli vedetty pitkä viiva.

Intialaisarabialaisessa lukujärjestelmässä nollasymbolia käytti ensimmäistä kertaa intialainen matemaatikko Aryabhata noin vuonna 500. Intiassa ja osassa Arabian niemimaata käytetään nollan symbolina edelleen alkuperäisen kaltaista keskitettyä pistettä eurooppalaistyylisen ympyrän tai soikion sijaan.

Elias Lönnrot ehdotti vuonna 1839 suomen kielen nolla-sanaksi tyhjykkää.

Historiaa voisi jatkaa sillä, että syyskussa 2011 mekin sitten tuollainen tyhjykkä tempaistiin, vieläpä kakkasluokasta. Eipä noi nollat ole itsestäänselvyyksiä vielä nykyäänkään.

ATT:n vauhtikisojen jälkeen nyt oli taas vähän vaikeampaa. Frida tykkäsi enemmän nuuskia ja haahuilla eikä oma ohjauskaan mennyt ihan niin kuin suunnittelin. Pääasia on kuitenkin merkintä kilpailukirjassa.Helpohko rata. Vaati tietenkin huolellista ohjaamista tietyissä kohdissa (6->7 ja 8->9 joissa lähellä ansaesteitä). Omalla ohjauksella Frida veti tosi monen hypyn aika pitkäksi, tälläkertaa hidaskin nollatulos kuitenkin riitti 3. tilaan asti.B rata melkein A:n peilikuva. Radan loppupuoliskolla eroteltiin jyvät akanoista -meidät mukaanlukien. Alussa olisi ollut kiva 4->5 välillä yrittää persjättöä mutta Frida ei oikein innostunut 3. hypystä vaan tykkäsi enemmän nuuskuttelusta. Homma saatiin kuitenkin hallintaan aina 13. esteelle asti. Kaavailin, että en jaks... siis ehdi juosta tekemään valssia niin että olisin blokannut 16.putkea. Jäin mieluummin 13. esteen oikealle puolelle ja tiukalla vastakkaisen käden näytöllä (tätä on harjoiteltu viimeaikoina)koira kääntyy oikealle esteelle. Ei toivoakaan.

Tästä on nyt kuitenkin hyvä jatkaa. Nyt jonkinlainen treenijakso käyntiin ja toivottavasti kokeillaan vielä muutamia kisoja tänävuonna.

2 kommenttia:

  1. Onnittelut ekasta nollasta ja LUVA:sta kakkosten ihmeellisessä maailmassa. Loput tulee ennemmin tai myöhemmin... Veikkaisin, että nuuskuttelu johtui siitä, että Fridalla oli aikaa siihen :-) Hetkittäin unohduit vanhaan ohjaustyyliin (sunnuntaikävelylle). Suurin osa radasta meni kuitenkin hyvällä tahdilla, teillä molemmilla. Eka LUVA antaa toiveita paremmasta tulevaisuudesta. Tyhjykkä on kyllä veikee sana :-)

    VastaaPoista
  2. Hienoa, tehän alatte viihtymään pallilla ihan säännöllisesti. Aika inhokki tuo B-radan loppu muuten selkeään linjaan verrattuna. Tuomarin laiskuutta, ei viitsinyt suunnitella kahta rataa ajatuksen kanssa vaan teki toisesta peilikuvan ja sitten tulee tälläisiä vientejä. Esteiden 12-13 väliin voisi ajatella vekkiä jolla oikaisee koiran linjan niin ettei putki tule näkösälle, mutta sitte saa kyllä juosta sille 14:sta. Vastakkaisessa kädessä kun hartiat kuitenkin vielä ohjaa putkelle päin.

    VastaaPoista